Composteren ? Daar begin ik niet aan, op mijn appartement is er al een overvloed aan vuilbakken die al genoeg geurtjes verspreiden. Neen Dat is iets te ingewikkeld… Ik zou graag gratis meststof vinden! Dat neemt veel tijd in beslag, neen? Ik wil wel composteren maar wat doe ik met die compost?

Een wijkcompost staat toe da elke inwoner van de wijk zich kan terugvinden in een gemeenschappelijk project. Door samen te composteren kunnen we een ervaring delen met onze buren, samen iets bijleren en wat land behouden.

De vermindering van het afval is opvallend. Voor een huishouden van 4 personen kan een halve tot 1 vuilbak per week bespaard worden. Wisten u dat het Brussels Hoofdstedelijk gewest een van de groenste stedelijk centra van Europa heeft? Dit is onder andere te danken aan het goed beheer van het sorteren van huisvuil. Alleen kunnen we het nog beter doen en bijdragen aan een nog minder vervuilde planeet. Voedingsresten en afval kunnen ook gerecycleerd worden. In de klassieke vuilbak worden deze resten verbrand. Bij de buurtcompost waarderen we deze resten om te hergebruiken als meststof in onze tuinen en moestuintjes.

Dit ,neelt een beetje tijd in beslag maar de voordelen voor het huishouden en het feit dat we onze stadslucht nog minder vervuilen wegen hier tegenop. Meewerken aan een gezamenlijke compost impliceert maar 2 acties:

  1. In huis verzamel je in een hermetisch afgesloten emmer : alle natuurlijk afval dat niet gekookt of gebakken is. Zoals schillen van aardappelen, appelen, peren, bananen, appelsienen, … Fruit en groenten resten. Koffiefilters (zelfs met de koffie er nog in), Theezakjes, keuenrol (zonder schoonmaakmiddelen op), kruiden,… Wat er zeker niet in mag Gekookte of klaargemaakte voeding, vlees- en visresten, bewerkt of beschildert hout, plastik, metaal, en drankkartons tuinafval zoals takjes en afgereden gras.
  2. Naar het compost verzamelpunt gaan in Neder-Over-Heembeek :
    Compost Heembeek : 210, Avenue Croix de Guerre (jardin privé), 1120 BruxellesCompost Den Bels : Rue du Pâturage, 24, 1120 Bruxelles
    Compost Craetbos : Clos du Craetbos, 1120 Bruxelles
    Contact : Annemie Drabs 0472 69 85 96 – 02/2681496. Maître-composteur.

Momenteel hebben we nog geen compostpunt in de buurt Pagoden – De Wand – Pagodes. I dit een toekomstig projectje?

Pin It on Pinterest

Share This